THIS SITE IS UNDER CONSTRUCTION

Monday, December 27, 2010

Salah ke saye berfikir sebegini ?

 ' Weih !cun seyhhh minah ni. pergh.'  aku bermonolog je larh.

sbb, die free hair. rambut dye gold. complete ah. mcm model
umi ckp, kalau nmpk org lawa mcm tu, kite x le nk puji depan2, ye lar..jgn tmbh kan dosa yg da sedia ade beb..
ok, aku puji dlm hati je la..
pa tu, aku pun ikut la die dgn mata aku ni, sambil2, aku pegi la tempat yg aku nk pegi kan...
xde la stalker sgt, ok.
tp die ni pun jln tmpt sama yg aku nk jln.

Aku ni nak g surau. Sekali aku tgk, eh2..masuk die ke suaru tu. Akak ni nk buat ape.
Da masuk surau, letak pulak beg die. pas tu , g amik wudhu..
UH. oh man..this is good .

pa tu, die pakai telekung, sembahyang  . sembahyang subuh tau. aku mase tu sedang dlm perjalanan. kt KLCentral.
hm...aku pun terasa gembira sgt2 ade org mcm ni.


bagi aku, walau siapa pun kita, kita kena jaga solat kita.
aku x ingat hadis yg mane,
tp ape yg sikit ade kt aku ni, aku kongsi

satu je yg bezakan kita, orang Islam dengan orang bukan Islam. SOLAT . solat 5 waktu.

hmmm...jadi, jadilah cm akak ni. 
die x peduli ape org kata. 
die peduli ape Allah pandang.

ok, ye mungkin, ade org pertikaikan, die dye rambut, 
sah ke solat die...?
itu saye x dpt nk sangkal.
yg penting kite doakan die, satu hari nnti die dpt hidayah
mungkin die jd lebih baik dri sekarang
Allah humma dikaumi fainnahum la ya' lamun..

lagi pun, solat kan mencegah nahi mungkar. insyaAllah..
kalau Allah berfirman jadi, maka jadi lah ia . walau ape pun.


itu satu. Secondly pulak, harapan aku, 
aku berharap sgt2, semakin ramai org mcm ni

Awak2 semue, sembahyang je la...jgn peduli org kate ape, 
yg penting solat, sbb ANTARA DOSA PALING BESAR, ADELAH MENINGGALKAN SOLAT !
uh.uh. sorry ye, kalau2 mmg ade org2 mcm ni. cume kite sndri yg x nmpk.
x percaya? percayelah. mmg ade.
cume diorang x sembahyang kt surau, jdi diorang sembahyang kt rumah

Tapi awak, awak tahu x, yg kite sebenarnye x le qada' solat dgn sengaje..
Melainkan kite ni, in menstruation. even kita dlm perjalanan pun, kita xle qada' solat jugak..
kite buat jamak.. ye x..org sakit pun ade rukshah solat tersendri. Bukan qada'..
Jadi sembahyang la awak..walau di mana awak berada. 
jgn pk org kate. penuhkan aje beg awk tu dgn telekung. 

Thirdly, saya nk tanya awk2 yg lg pakar dari saye.
Salah ke saya berfkir mcm ni
sye harap sgt ramai org jage solat die, 
walau siapa pun die
artis. hot teacher .=p. free hair. dye hair. clubbing. seksi. meksi. taxi.
ha. pak cik taxi ni x yah cite r..
mesir ni. adoyai..
itu bab lain. 
even bitches pun ! salah ke sye nk doa mcm ni.
kang, semue org kt mlysia tu, dye rambut warne purple. pa tu masuk masjid, pakai telekung, sembahyang.
mcm tu. susah jugak .HMMM...
x yah ar over. warne gold sudeh.
x pun warne merah..auww !mcm hayley william. grrr. meow.meow.

itu je larh. 
sebab semalam sye keluar jln2. sye tgk ramai gurl2 hot2.
cool giler x, kalau ntah2 diorang tu semue sembahyang x tinggal.
ntah2, mmg diorang x tinggal solat tau !
korang mane tahu .

subuh. zohor. asar. pa tu b4 g tgk match smlm, solat maghrib . pa tu. tunggu sat. 
' abe2. sat2 . nk maye isyak jap. kang nnti balik ,da penat. baik solat dulu'
ha. ..COOL giler x....
da la cun...
body perghh..
solat perghh..mantap ! 5 x tinggal. 

So, ape mcm ?tinggalkan comment anda. would like to be judged here. !









12 comments:

fazreen tan said...

stu pertanyaan dari aku..ya..ur statement.. "solat itu mencegah nahi mungkar"..i agree.. tp kn.. tp kn.. klau dia jga solat dia.. bermakna dia akan jga iman dia gak kn.. so... mcm mna dia still ble free hair n dye.

Anonymous said...

bgs pnulisan ni...
sy suka

Anonymous said...

bgs pnulisan ni..ada gaya mnarik utk dkwah org..
i like

Anonymous said...

yg pnting solat itu sah , juga diterima..

Anonymous said...

sy rase asiah x salah berfikir.
dh fikir perkara2 mcm ni pn dh bgs utk bgkitkn kesedaran masyarakt yg smakin lalaikan solat..tp kita bkn disuruh solat je kn..suruh tutup awrat pn bnda besar juga..sbb ade dlm quran..kn2..tp mgkin teknik dkwah yg sederhana..apepn,.bgsla

Amethyst said...

hehe.
thankyou2 komen.
reen,
sikit2 lor.. lama2 jd bukit.
hmmm...
betul tu
tp aku fk mcm ni.
die jage2 solat die...
lama2 , die akn terfk. aku ni solat
tp solat aku diterima ke.
lama2, die pun akn sdr, salah dye rmbut tu
lalu menggantikan dgn alternative lain . uhu. itu imaginasi aku. x tahula imaginasi die.
thanx yayang komen !.
mari kite bincang2 dakwah .


anon bkn main byk. org nye seorang jah. wikiki.

Anonymous said...

salam.

interesting article. i like your thinking, and seriously, xsalah jika anda mahu berfikir sedemikian. zaman dh berubah, pemikiran kita xboleh sempit mcm zaman tok kaduk dulu2. org tuh rambut kuning, kene pulau satu kampung. mcm tuh, bagaimana kita mahu berdakwah? kalo ada peluang utk dia berubah, kita bimbing dia. kalo xmampu utk membimbing, cukuplah sekadar mendoakan. bak kata penulis, lambat laun die akan tersedar sama ada Allah terima atau tidak solat dia dan insya Allah dia akan faham kenapa kita perlu solat. bukan sebab mengikut orang lain, tp itu kewajipan kita sebagai abid di muka bumi Allah.

nk mintak comment boleh?

bagaimana dengan orang yang solatnya cukup 5 waktu, tp melakukan maksiat besar(zina)? mungkin boleh share pendekatan berdakwah utk golongan sebegini?

Amethyst said...

kan ade sorang wanita ni pada zaman nabi mane sye x pasti
die berzina
mengandung
lahirkan ank
pastu die cekik ank tu smpai mati
die nk bertaubat
pa tu, nabi ni mrh

pa tu Allah berfirman
kpd nabi ni,
bahawasanye

ade lg satu dosa yg lg besar dri semue dosa yg perempuan ni buat.

iaitu.
meninggalkan solat.
dan tidak menyesal .

nmpk x, tingginye kedudukan solat tu ?

fazreen tan said...

sbb solat tu tiang agama..rumah tnpa tiang...xkn naik dinding apetah lgi bumbung kn... kedudukan solat tu mmg tinggi...tp xbermakna...perkara lain kita bole remeh2kan...

Anonymous said...

X jumpe pun hadith yg dosa tinggalkn solat lg besar dari penzina yg mencekik anaknya.Boleh bg reference?Takut jumpe org yg strict dlm bab hadith nie

Amethyst said...

jap ea. ade blog ni
dlm blog ni ade state dtg dri hadis mane.

http://syedas.wordpress.com/2009/09/09/dosa-yg-lebih-besar-dari-berzina/

pada awal post, tidak dinyatakan dtg dri hadis mane
sila rujuk akhir post.

Amethyst said...

jap ea. ade blog ni
dlm blog ni ade state dtg dri hadis mane.

http://syedas.wordpress.com/2009/09/09/dosa-yg-lebih-besar-dari-berzina/

pada awal post, tidak dinyatakan dtg dri hadis mane
sila rujuk akhir post.